بیماری نقرس
بیماری نقرس یکی از اشکال پیچیده ورم مفاصلاست که میتواند هم مردان و هم زنان را مبتلا کند، با اینحال در زنان یائسه بسیار شایع تر است. نشانه بیماری...
بیماری نقرس یکی از اشکال پیچیدهورم مفاصلاست که میتواند هم مردان و هم زنان را مبتلا کند، با این حال در زنان یائسه بسیار شایع تر است. نشانه بیماری درد ناگهانی و شدید، سرخی و سفت شدن مفاصل (معمولا مفصل شست پا ،مچ پا ، پاشنه ها ، زانوها، مچ دستها ، انگشتان دستها و آرنج ) میباشد.
مراحل تورم مفاصل در نمای تصویر:
رفتارها و عوامل ایجادکننده نقرس:
- اضافه وزن بیش از حد و گرسنگی مفرط و بی رویه
- مصرف نوشیدنی های الکلی و یا گاز دار(انواع کولاها )
- مصرف زیاد گوشت قرمزبخصوص گوشت گاو ،کله پاچه ، سیرابی،جگر سیاه ، دل ، قلوه ، مغز،آب مرغ ، ماهی کولی، شاه ماهی، ماهی خاویار ، دوغ خیلی ترش ، چای پررنگ ، کاکائو ، قهوه ، مارچوبه و قارچ
- بعضی بیماریها شامل : افزایش فشار خون ، دیابت ، افزایش کلسترول خون بعضی از داروها شامل:داروهای ادرارآور، آسپرین ها ، ایمونوساپرسیوها
- سابقه خانوادگی
- سن و جنس: در مردان 40 تا 50 ساله بیشتر از زنان رخ میدهد، هرچند که در زمان یائسگی خطر ابتلای هر دو جنس به نقرس یکسان میشود.
- مسمومیت با سرب
- افراط در مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی
- مقاربت با شکم پر و ابتدای شب
راههای تشخیص بیماری نقرس در طب رایج :
آزمایش خون:توجه کنید که بعضی از افراد با اینکه اسید اوریک بالایی دارند هیچگاه به بیماری نقرس مبتلا نمیشوند و همچنین بعضی از افراد با اینکه اسید اوریک نرمالی دارند دچار این بیماری میشوند.
راههای تشخیص نقرس در طب سنتی :
- در سرد مزاج ها عبارتند از : کلسترول و اسید اوریک بالا ، سنگریزه در کلیه ها و کیستهای کلیوی
- در گرم مزاج هاعبارتند از : تری گلیسیرید و اسید اوریک بالا ، کبد چرب با گرید یک و دو ، هپاتیت ، بزرگی سایز کبد و افزایش آنزیم کبدی
پیشگیری از ابتلا به بیماری نقرس:
- مصرف بالای مایعات :میزان مصرف مایعات خود را به میزان 2 تا 4 لیتر(8 تا 16 لیوان)، افزایش دهید. دقت کنید که حداقل نصف این میزان مایعات از آب باشدآب را جرعه جرعه مانند خوردن چای مصرف کنید .
- اجتناب از مصرف انواع کولاها : کوکاکولا، پپسی ، فانتا ، ماءالشعیرصنعتی
- رژیم غذایی با تاکید بر میوه، سبزی، غلات کامل
- پروتئین های حیوانی را با سماق مصرف کنید. (گوشت گاو و گوساله استفاده نکنید اگر جایی مهمان بودید و غذای خانواده گوشت گوساله بود همراه با آن از زنجفیل ، دارچین ، پیاز ، سکنجبین ، گلپر، سیر ، زیره استفاده کنید.)
- حفظ وزن مناسب .
- اجتناب از خوردن ماهی با شیر، ماهی با دوغ ، ماهی با ماست ، ماهی با تخم مرغ
- از پرخوری اجتناب کنید . هنوز سیر نشدید از سفره فاصله بگیرید و اسیر تعارفات دیگران نشوید .(این جملات را از زندگی ها دور کنید که : ما رسم داریم که سر سفره ته ظرف را بخورید که تمیز شود اگر اندکی از غدا ته ظرف بماند بهتر از این است که فرد بیمارشده و دارو مصرف کند مصرف دارو اسراف است .نه یک قاشق باقیمانده ته ظرف)
- نرمش مستمر حتی کوتاه بطور روزانه داشته باشید .
رژیم های غذائی و داروهای گیاهی برای جلوگیری از پیشرفت نقرس :
- غذاهائی که از کلسیم و فسفر برخوردارند : کشک ، انواع کلم ، پونه ، مرزه ، پودر سنجد ، چهارمغز خشکبار بونداده مثل پسته و فندق و بادام و گردو ،کنجد با پوست به صورت خام ، سبزیها ، میوه ها بخصوص انگور قرمز ، روغن زیتون ، نور مستقیم آفتاب ، خرما و شیره خرما ، آب کدوی مسمایی
- مصرف آویشن کوهی (مصرف بصورت اعتدال باشد) در کاهش نقرس سرد مزاج ها موثر است
- گیاه زنیان ( با مزاج خیلی گرم و خشک ) یا پودرش در ماست رافع بیماری نقرس است .
- گل شاه پسند تسکین دهنده مناسبی برای نقرس است .
- شربت سکنجبین عسلی روزی یک لیوان با آب ولرم ناشتا حداقل ماهی 14 روز مصرف شود .
- روزانه آب آلو و سکنجبین استفاده کنند.
- برگ درخت مو (انگور)در رفع نقرس و زردی موثر است
اگر بیمار نقرسی سابقه سنگ کلیه نداشته باشد از رژیم زیر استفاده کند :
1) سیب را با پوست بجوند و بخورند.(سیب بدون سمپاشی شده باشد )
2)جوشانده ی برگ یاس بنفش داروی طبیعی ضد نقرس است.
3)حبه سورنجان(دارای کلشی سین است ) داروی طبیعی ضد نقرس است .
تسکین درد نقرس در طب سنتی :
- ضماد مخلوط کاسنی ، روغن بنفشه ، آرد جو با سرکه به محل درد بمالید .
- کمپرس گیاه اسطوخودوس بر روی عضو دردناک تسکین دهنده درد است و یا اینکه دو قطره روغن اسطوخودوس را با یک قاشق روغن بادام تلخ و یا روغن زیتون مخلوط کرده و عضو دردناک را مالش داده تا آرام گیرد .
- محل درد را می توانید با آب برگ چغندر و سکنجبین بشویید .